30 Gaveidéer Til Friluftsmanden og kvinden 2022

30 gaveideer

Julen nærmer sig, dermed gavesæsonen. Hvorfor ikke begave modtageren – eller dig selv – med noget lækkert grej til vandreturene, backpacking-eventyrene, campingferierne og de hyggelige aftener omkring bålet? 

I disse dyre tider er det ikke alle, der kan smide den store tegnebog efter gaver, og det forstår vi. Derfor har vi prøvet at holde prisen på et rimeligt niveau uden at gå på kompromis med kvaliteten. I vores søgen efter de bedste produkter lagde vi dog mærke til, at nogle udstyrssider anbefaler bluetooth højtalere, men vi anbefaler det modsatte. 

Mange vandrere og campere har hver deres mening om højtalere. For nogle er det hyggeligt, mens det for andre er irriterende, da de gerne vil have lov til at nyde naturens ro, og er det egentlig ikke også det, du kommer derud for? Naturen har sin helt egen musik, og det er ærgerligt at skubbe den til side for en dunkende bas. Men nok om det…

Læn dig tilbage med en kop varm kakao og lad os så ellers tage hul på listen.

*Blogindlægget indeholder affiliate links.

Gaveidéerne er baseret på research og personlig erfaring med produkterne.

Gaveidéer til begynderen

Som begynder bør tøjet egentlig ikke stå højst på prioritetslisten. Du eller modtageren kan på langt de fleste ture – især i Danmark – klare jer med det tøj, I allerede har. Undgå dog stramme jeans, hvis terrænet byder på stigninger og klatreture. Ejer I sportstøj er det et plus. Er I ikke begyndere, går vi ud fra, at I allerede har et par lækre vandresokker- og bukser og en god bluse. Derfor fokuserer vi i denne del på udstyr, vi mener, har større værdi ude på stierne. 

Udover gaveidéerne er det altid en god idé samtidig at gennemgå de 10 essentielle ting, hvis det vitterligt er din første vandretur eller din første flere dages vandretur.

1. Rygsæk

Trespass – Trek 66 liter

Rygsækken er noget af det første udstyr, de fleste køber, og det siger jo sig selv hvorfor. Det er akavet at rende rundt med udstyret i en indkøbspose.

Her får du en rigtig fin rygsæk for alle begyndere, der ikke er alt for dyr. Du får masser af plads for pengene, hvilket er rart for enhver ny vandrer. Vi kender selv, at man som begynder elsker ekstra plads. Især hvis der ikke er råd til det dyre letvægtsudstyr. På den første overnatning skal du også have lov til at medbringe alt det, der gør din tur behagelig, så du langsomt vænner dig til denne nye hobby. 

De bløde skulderemme og hoftebæltet sikrer god balance i kuperet terræn og letter samtidig vægten. Foran finder du remme til enten dit telt eller liggeunderlag, så det ikke fylder i det dybe rum. Du eller modtageren skal nok blive glad for denne rygsæk. 

2. Vandresko

Trespass – Finley Low-Cut

Som begynder kan du sagtens nøjes med et par hverdagssko, men turen bliver mere behagelig med et par rigtige vandresko- eller støvler. Mønstrene er dybere, så du står bedre fast på mudrede stier og sålerne er ofte lavet af “klæbrigt” gummi, hvilket mindsker chancerne for at vælte på sten, selv med våde sko.

Dette par egner sig fint til dig, der gerne vil prøve friluftslivet af, da prisen er presset i bund. De er robuste og bukker ikke under for vægten af dit udstyr. Desuden lader de dine fødder ånde i varmt vejr. Vi ville selv være bekendte at give vandreskoene i gave til vores naturglade venner.

3. Telt

Grand Canyon – Topeka 2

Med sine 2,8 kg er dette er ikke et af de letteste telte derude. Til gengæld får du 3.000 mm vandsøjletryk, rummelig soveplads med myggenet og en apsis, så du kan lave mad, selvom skyerne kaster vand efter dig. Det er altså et godt begyndertelt, som nok skal følge dig i mange år, hvis du passer godt på det.

Sammenpakket er det en lang pølse, som måske fylder lidt i rygsækken. Heldigvis kan det sidde uden på rygsækken uden at tage skade. Og da det jo er et 2-personers telt, kan I dele det mellem jer. En tager teltdugen og den anden tager stængerne. Det sparer både plads og vægt.

4. Sovepose

Nordisk – Puk -2 Curve

Endnu et stykke udstyr det er umuligt at komme udenom, hvis den står på overnatning i det fri.

De fleste begyndere starter med en 3-sæsons sovepose, hvilket vi også anbefaler her. Den passer til både forår, sommer og efterår, og der er rigelig plads til at vende sig på, selvom formen er kurvet. Den kurvede form sikrer, at vægten og pakkevolumen holdes på et rimeligt niveau.

Til prisen er det en fornuftig sovepose, som du kan hygge dig i med en kop kaffe i hånden og solopgangen udenfor teltet. Skulle du alligevel være nervøs for at komme til at fryse på de kolde nætter, kan du øge komforttemperaturen med en lagenpose.

5. Liggeunderlag

Robens – ZigZag Slumber Skumunderlag

Selvfølgelig skal du eller modtageren af gaven også have noget at ligge på, for det bliver en smule køligt at ligge på den bare teltbund. 

Dette skumunderlag er helt perfekt til at beskytte dig om foråret, sommeren og efteråret. Knopperne i underlaget gør det ikke kun behageligt at ligge på, det gør det også mere komprimerbart. Og da det ikke vejer noget, kan du sætte det uden på rygsækken, hvilket hurtigt giver dig mulighed for at benytte det som stol, når benene skriger efter en pause.

Robens – Air Impact 38 Selvoppusteligt Liggeunderlag

Udover skumunderlaget anbefaler vi samtidig dette selvoppustelige liggeunderlag. Det virker nok som dobbeltkonfekt at have to underlag, men det er der en fornuftig grund til. 

Skumunderlaget fungerer som ekstra beskyttelse mod kulde og småsten under det selvoppustelige underlag. I koldt vejr beskyttes du altså mod den kolde jord, som står for halvdelen af din mistede varme i løbet af natten. Og du ved, at det selvoppustelige ikke punkterer, når du kommer til at slæbe skidt med ind i teltet.

Dette liggeunderlag er et godt kompromis på vægt, størrelse, komfort og pris.

6. Varm trøje

Helly Hansen – Daybreaker ½ Zip Skipulli

Du ved garanteret allerede, at en varm trøje varmer dig i kulde, for, ja, det siger jo sig selv. Under hårde aktiviteter skal kroppen have lov til at ånde, så her får du ikke meget brug for den. En varm trøje er dog god at have til pauserne, hvor du sidder stille og vinden blæser. Den er også fornuftig i lejren, hvor aktivitetsniveauet heller ikke er stort. Modtageren af trøjen vil uden tvivl blive glad for gaven.

7. Vandtæt pose

Highlander – Dry Bag 4 liter

Dette udstyr bliver faktisk ofte glemt af mange begyndere. Vandtætte poser er super simple, men nødvendige på alle dine ture. Forestil dig at stå midt i et voldsomt uvejr. Rygsækken, og dermed alle dine ting, bliver fuldstændig gennemblødte. Om aftenen ved lejren står du altså med en våd sovepose og vådt ekstra tøj. Dette betyder, at du står overfor en ulidelig nat med få timers søvn, hvis nogen overhovedet. 

Alt, hvad du gerne vil holde tørt, kan pakkes i drybags, hvilket også gør det nemmere at organisere og rykke rundt på tingene i rygsækken. 

8. Køkken

MSR – Pocket Rocket 2

En let og kompakt gasbrænder til alle, der ønsker et køkken, der passer ned i lommen. Du kan lave mange forskellige retter på det, så længe det ikke er til mere end 1-2 personer. 

Fødderne er utroligt stabile, og flammen er virkelig, som navnet antyder. Du kan koge vand på et par minutter eller justere styrken og lave lækre røræg til morgenmaden. Der er ikke mange begrænsninger udover størrelsen af gryder, pander og kedler. Vi er selv meget glade for denne lille fætter. Den er efterhånden blevet en klar favorit.

9. Gryde

Toaks – Titanium 750 ml med Låg

Til køkkenet får du også brug for noget at lave mad eller koge vand i. Denne gryde har den helt rette størrelse til madlavning, når du er alene eller afsted med en ven. 750 ml burde være rigeligt til den frysetørrede mad og kaffen, medmindre du drikker en hel spand om morgenen. Det smarte håndtag sørger samtidig for, at du ikke brænder dig. 

Er du alene, fungerer den perfekt som en alternativ kop. Mmm, 750 ml kaffe om morgenen. Vi er allerede misundelige. 

10. Spisesæt

Light My Fire – LunchKit BIO

Enhver vandrer får enten brug for en måde at transporterer sin mad på eller en spork til at spise med. Hvilken gave ville det ikke være at få en pakke med det hele? Hvad der er endnu bedre, kan alle tingene på billedet være i den trekantede madkasse, så den fylder så lidt som muligt.

Går du op i bæredygtighed, kan du roligt købe denne, da den er lavet af 100% BPA-frit bioplast. Derudover holder den lige indtil, du kommer til at smide den væk.

11. Emaljekop

GrejFreak – Campfire Emaljekrus 473 ml

Emaljekrus er utroligt holdbare. Emaljen går måske lidt i stykker ved stød og tab, men det underliggende metal kan tåle mange tæsk. Med en karabin eller snor i håndtaget kommer den til at pynte flot uden på rygsækken, så du altid er klar til at smage på de friske kilder, du går forbi på dine ture. 

Metallet er effektivt idet, at din kaffe eller te holdes varm i længere tid og dine kolde drikke kolde. Det er netop en af fordelene frem for en trækop, som ellers også ser flot ud i lejren. 

12. Ild

Zippo – Butane Insert Lighter (Double) 

Som det sidste får alle brug for en lighter før eller siden. Især når du skal have tændt op i køkkenet. Men ikke alle lightere er lige effektive, hvilket er grunden til, at vi anbefaler en stormlighter som denne. Blæser vinden ind over lejren, skal du derfor ikke være bekymret for, at ilden går ud.

Udover alt dette fra ovenstående liste, vil modtageren garanteret også blive glad for en hat til at skygge for solen, en pandelampe om aftenen og et førstehjælpssæt, hvis uheldet er ude.

Gaveidéer til outdoor personer

Hvad gør du, hvis modtageren allerede har alt det ovenstående udstyr? Ja, så står du med en person, der har forståelse for, hvor beroligende et sted naturen er. Vores anbefaling er, at du prøver at gøre turen endnu mere behagelig for ham eller hende.

13. Termokande

Stanley – Legendary Classic Bottle 1.0L

Gider du ikke bruge alt for meget tid på en kop kaffe eller te, har du brug for en god termokande. Denne klassiker er kongen inden for termokander. Varme og kolde drikke klarer sig helt op til 24 timer. Koppen skal du heller ikke tænke på, for den er der allerede. Det eneste, du skal tænke på, er blot at finde ud af, hvad du vil drikke.

En ting vil vi dog lige nævne, og det gælder alle termokander. Hvis du planlægger at bruge den til både te og kaffe, anbefales det, at du nøjes med at hælde kogt vand i den og medbringer teposer og instantkaffe. Kaffens syrer vil sætte sig i kanden eller proppen, og du vil derfor stå med te, der smager af kaffe i lang tid efter.

14. Siddeunderlag

Vaude – Seat Pad Light

Den ser ikke ud af meget, men det er altid lækkert med lidt beskyttelse mellem dig og den kolde jord. Har det regnet, er det også rart med et tørt sted at sidde. Og så passer den lige ned i sidelommen på din rygsæk.

15. Toilettaske

Tatonka – Rejsetoilettaske

I naturen bliver man altid beskidt. Jorden kravler op under neglene, du går ind i spindelvæv, sveden løber ned over ansigtet, og du lugter værre end en gødet mark på en varm sommerdag. Føler du, at der er brug for luksus på vandreturen, kan en toilettaske være din redning, hvis du husker at fylde den op, det er klart… 

I denne rejsetoilettaske er der plads til ekstra forkælelse i naturen. Aldrig mere kommer du til at gå ned ad en gade efter din vandretur og ser folk flygte over på den anden side. 

16. Hovedpude

Sea to Summit – FoamCore Pillow Regular

Er du træt af at sove på din bluse eller de beskidte bukser, går du ikke galt med en ordentlig hovedpude. Vandreture og camping behøver ikke at handle om dårlig søvn og udholdenhedsøvelser. De må godt være behagelige. 

Hovedpuden her er fyldt med genanvendte skumrester fra Sea to Summits produktion af liggeunderlag og kan komprimeres til størrelsen af en drikkedunk. Står bæredygtighed højt på listen, har du intet at skamme dig over ved at købe denne. Du redder sådan set planeten en lille smule hver gang, du sover med den. 

17. Vandfilter

LifeStraw – Peak Personal vandfilter

Nogle nationalparker og reservater har ikke vandposter. På visse tider af året er de desuden lukket. Men vand har du altid brug for.

Dette vandfilter fungerer præcis som et sugerør. Som du kan se på billedet, stikker du det ned i den nærmeste vandkilde og suger til. Vandfilteret passer dog også ned i en flaskehals, hvilket betyder, at du ikke er afhængig af vandkilder, når tørsten melder sin ankomst. 

18. Kompas

Trespass – Vastra Kompas

Hvad kan man sige om et kompas? Enten kan du finde ud af at bruge det, eller også kan du ikke. 

Uanset hvad, kan alle finde nord med den røde pil. Og så længe du ved i, hvilken retning nord befinder sig, og har befundet sig siden vandreturens start, har du en klarere idé om, hvordan du kommer tilbage igen, hvis du farer vild. Derfor er et kompas brugbart ligegyldig, hvor stor en kender du er.

19. Vindskærm

Robens – Vindskærm

Hvis du ejer et Trangiasæt, får du ikke brug for en vindskærm. Ejer du derimod andre gasbrændere, bliver det i de fleste tilfælde nødvendigt med en vindskærm. Ikke kun for at beskytte flammen mod blæst, men for at forlænge brændetiden af din gas.

En vindskærm skyder effektivt varmen frem og tilbage mellem væggene, hvilket giver dig hurtigere madlavning og kogetider.

20. Sikkerhedsflaske

Trangia – Fuel Bottle

Skal du transportere sprit til din spritbrænder, er det irriterende og farligt at bære rundt på den store flaske, det kom i. Ved stød går der måske hul på flasken, og så står du med sprit i hele rygsækken.

Denne flaske er lavet af hård plast og lukker stramt i toppen. Nogle gange for stramt. Når du har brug for sprit, drejer du simpelthen på den røde dut i toppen og trykker. Nemmere og sikrere bliver det ikke at lave mad over åben ild.

Udover dette fra ovenstående liste, bliver modtageren sikkert også glad for en powerbank, en kniv til diverse opgaver, myggespray til beskyttelse og et par vandrestave for at lette vægten i knæene.

Gaveidéer til dem der er vilde med grej

Køber du gaver til garvede vandrere og campere, har de sikkert en masse udstyr selv. Vi er dog kommet op med nogle idéer, som sikkert kan vise dem andre sider af naturen. 

21. Kikkert

Discovery – Field 10×42 Kikkert

Når du sidder og nyder naturen, kommer der gange, hvor du får øje på en flot fugl eller en majestætisk kronhjort. Det er tit ærgerligt ikke at kunne se dem tættere på uden at forstyrre dem, og det er her kikkerten kommer ind i billedet. Den passer perfekt i det øverste rum på din vandrerygsæk, hvis den har sådan et, eller rundt om halsen i sin rem.

22. Myggetelt

TravelSafe – Myggetelt til 1 person

Et telt lavet af myggenet er super let og helt perfekt, hvis du elsker at sove under åben himmel og kigge på stjerner. 

Ikke alle har lyst til at blive begravet i myg, når man bare vil nyde udsigten. Med dette får du derfor muligheden for at ligge i ro og mag uden at vifte med arme og ben. Desværre er der kun plads til én person, men så kan du grine af din ven, når han tæsker omkring.

23. Rygsækstol

Daiwa – Wilderness Game Rygsækstol

Leder du efter luksus, får du ikke noget mere luksuriøst end en rygsæk med indbygget stol. Den er ikke særligt velegnet til vandreture, da der ikke er meget plads, men det skal ikke stoppe dig fra at nyde en tur i det fri alligevel. 

Rygsækken har plads til alt, hvad du kunne få brug for i løbet af en dag i skoven eller ved søen. Slå stolen ud, når benene giver efter, og find termokanden og en lækker sandwich frem, mens fuglene synger. Det er ren hygge.

24. Opbevaringstaske

Trangia – Roll Top Bag

Er du den heldige ejer af et Trangia 25, får du her en flot opbevaringstaske med skulderrem. Den beskytter køkkenet mod stød og giver dig mulighed for at skille køkkenet fra dit andet udstyr som eksempelvis tøj. Er Trangia køkkenet beskidt eller sodet smitter det ikke af på dit rene tøj. Og ærligt talt, er designet bare lækkert.

25. Grej til båltænding

Survivalstore – Parabol / Sol Lighter

Har du nogensinde prøvet at tænde et bål med varmen fra solens refleksion? Ikke? Så har du muligheden nu. 

Dette lille stykke grej sender solens varme fra parabolens refleksive overflade op til spiralen, hvor du kan sætte dit brandbare materiale. For eksempel smågrene, kviste, tørt græs eller en side fra avisen. Det bliver lidt sjovere at tænde bål. Børn og voksne vil elske at eksperimentere med den.

26. Bålstativ

Survivalstore – Tripod Lashing Bålstativ

Med denne dims kan du have dit bålstativ med i lommen. Trekanten har tre store huller til grene, mens der i midten sidder en justerbar kæde til dine gryder og kedler. Du behøver ikke længere placere gryden i bålet eller ude i kanten, hvor den hele tiden skal vendes for at få jævn varme. 

Går du skridtet videre, giver den dig mulighed for at lave en tipi.

27. Bålgryde

Petromax – Dutch Oven FT6 med flad bund

En af Petromax populære støbejernsgryder. Her i en familievenlig størrelse. 

Gør noget ekstra ud af bålhyggen med denne gryde. Det er ikke verdens letteste gryde, hvilket er grunden til, at den kun egner sig til camping og roadtrip. Til gengæld fordeles varmen perfekt i støbejernet, hvilket får den til at fungere som en slags ovn. Den kan derfor bruges til alle mulige retter. Gryderetter, steg, kanelsnegle og hjemmebagt brød. Mulighederne er uendelige. Selv er vi glade for at bruge den til lasagne og pizza.

Passer du godt på den, og smører den ind i olier, holder den i mange år. Nogle går endda igennem generationer, før de får brug for udskiftning. 

28. Pande

Robens – Modoc Pan Støbejernspande

Som ovenstående gryde er denne pande lavet af støbejern, som kan mærkes i vægten. Den knubbede bund er nok ikke den bedste til pandekager, medmindre det er tykke amerikanske pandekager. Men der er meget andet, du kan lave i den. Gode bøffer, røræg, bacon og så videre.

Så hvis det ikke ligefrem er en hel bålgryde, du leder efter, er den her et rigtig godt alternativ. 

29. Kaffeudstyr

Nordisk – Madam Blå Coffee Pot

Hvis vi siger cowboy kaffe, hvad siger du så?

Bålkaffe er nok den lækreste kaffe, du kan lave i naturen. Der er intet som duften af friskkværnet kaffe fra kanden, der tager sig en dans med bålets flammer. 

Denne flotte Madam Blå kaffekande sætter prikken over i’et, når det kommer til bålkaffe. Den er simpelthen et stykke kunst, som vækker minder om de lange aftener hos bedsteforældrene med kaffe og småkager. Ren nostalgi.

30. Opskriftsbøger

Her til sidst har vi to opskriftsbøger, som alle friluftsfolk bør eje. Den første er godt nok lavet specielt til Trangia køkkener, hvor den anden er lidt mere fri. Fælles for dem begge er dog, at du kan lave retterne præcis, som du ønsker. Har du en gryde eller en pande, der egner sig til outdoor brug, kan du lave retterne over Trangia, på gasbrændere, spritbrændere og sågar over bål. Kun fantasien sætter grænser.

Trangia Moment – The Outdoor Cookbook (Engelsk) 

Mette Arleth – Lav mad i det fri (Dansk)

Udover dette fra ovenstående liste, vil modtageren garanteret også blive glad for en økse, når der skal hugges brænde, en sav til at gøre brænde arbejdet lettere, bålhandsker til beskyttelse mod flammerne og en lanterne, når hyggen skal skrues en tand længere op i lejren.

Vi håber, at denne liste gav idéer – om ikke andet inspiration – til en masse lækre gaver til alle dine outdoor-venner eller dig selv.