Bålgryde Guide – De 5 mest populære gryder til bål
Findes der noget bedre end at lave mad i det fri? Bålet giver maden en helt anden smag, end i en traditionel ovn. Man kommer da heller ikke uden om, at det simpelthen bare er hyggeligere – hvis du ser bort fra spegepølselugten i tøjet.
Er du ivrig efter at komme derud, finder du i toppen vores anbefalinger til bålgryder. Længere nede giver vi dig en masse lækker information. Til sidst i blogindlægget forkæles du med 3 nemme opskrifter på mad, du kan lave over bålet.
Vores anbefalinger
Anbefalingerne er baseret på research og personlig erfaring. Rækkefølgen er tilfældig.
1. Petromax Dutch Oven FT4.5
Denne bålgryde i støbejern er perfekt til enhver outdoor-entusiast, der elsker madlavning i det fri. Støbejernet fordeler varmen, og holder på den i lang tid. Dette gør den velegnet til alt lige fra simreretter til bagning. Lav mørbradgryde helt fra bunden eller pizza med lækker smeltet ost. Kun fantasien sætter grænser.
Fordele:
- Holder på varmen.
- God til bagning.
- Låg med kanter til kul.
Ulemper:
- Vejer 8 kg.
2. Trangia Lejrgryde 2,5 L
Lejrgryden fra Trangia egner sig godt til supper og gryderetter. Det er en letvægtsgryde med hank, hvilket gør den ideel til rygsækken og bålstativet. Aluminiumet fordeler varmen til hele gryden, men køler hurtigt ned, når du har tømt den. Du skal ikke vente længe, før den kan pakkes sammen igen.
Fordele:
- Fordeler varmen.
- God til gryderetter, supper og simreretter.
- Den tomme gryde køler hurtigt ned.
Ulemper:
- Låget er ikke egnet til kul.
3. Sea to Summit Alpha Cook Set 2.2
I dette sæt får du og din partner alt, hvad I har brug for ved bålet. Den store gryde kan bruges til at koge pasta, mens kødsovsen bobler i den anden. De små praktiske huller i låget lader dampen slippe fri, og fungerer også som si. Derudover følger der to kopper og skåle med, som nemt pakkes ned i gryden.
Fordele:
- Pakkes kompakt.
- Håndtagene kan foldes ind.
- Skåle og kopper medfølger.
Ulemper:
- Håndtagene kan smelte.
4. Primus CampFire Pot 3.0
En flot stålgryde med læderdetaljer på lågets håndtag. Den perfekte følgesvend når du inviterer vennerne og familien på båltur. Grydens låg er udstyret med huller, hvilket gør den velegnet til at si vand fra kogt pasta, grøntsager og ris. Hæng den over bålet i den indbyggede hank, og lad maden simre stille og roligt.
Fordele:
- Læderstrop i grydelåg, så du ikke brænder fingrene.
- Huller i låget.
- Pakkepose inkluderet.
Ulemper:
- Vejer 610 g.
5. Trangia Nonstick Gryde 1,75 L
Hvis du ikke har brug for noget dyrt eller smart, er denne gryde for dig. Er du den heldige ejer af Trangia 25 serien, passer den også fint i den pakke. Gryden kommer uden låg og håndtag, men det gør den ikke mindre egnet til madlavning. Så længe du har et Trangia greb eller et par bålhandsker, går du ikke helt galt i skoven.
Fordele:
- Vejer kun 130 g.
- Brænder ikke maden på.
- Passer sammen med resten af Trangia 25 serien.
Ulemper:
- Har ikke låg eller håndtag.
Godt at vide, inden du køber en gryde til bål
Friluftsliv er ikke et nyt fænomen, men det er populært som aldrig før. Mange år tilbage var det en nødvendighed at kunne lave mad over bål, i dag gør vi det for hyggens skyld. Vi har dog rykket madglæden udenfor i stedet for ved pejsen.
Naturen vækker minder om en simplere tid. En tid hvor nyheder ikke lagde hele verdens bekymringer på dine skuldre, og hvor sociale medier ikke fandtes. Du mærker garanteret selv energien strømme ind i kroppen, mens du sidder og lytter til fuglenes sang og den svage knitren fra bålet.
Det kan selvfølgelig også være, at du bare synes, at det er super hyggeligt at lave mad i det fri.
Uanset hvad, har du brug for en lækker bålgryde til formålet.
Langt de fleste køkkenredskaber fungerer udendørs, men du skal stadig passe på med dine gryder og pander. Mange gryder og pander har nemlig plastikhåndtag, og som du sikkert kan gætte, elsker bål at se plastik smelte.
Hvad er forskellen på en almindelig gryde og en bålgryde?
Almindelige gryder
Der er egentlig ikke den store forskel på en almindelig gryde og bålgryde. Almindelige gryder har dog plastikdele, og tåler ikke lige så høje varmegrader som en bålgryde. Dit komfur eller din ovn kommer ikke i nærheden af temperaturen fra et bål. Selv gryder og pander til ovn vil måske få et chok over varmen fra et bål.
Bålgryde
Selvom det ikke er helt umuligt at bruge almindelige gryder, er det dog bedre at bruge en rigtig bålgryde. De er udviklet til ildens varme, og har intet imod at stå direkte i bålet. De er gode, da varmen fordeles ensartet. Du kan endda bruge den som pizzaovn, hvis du skulle få lyst.
Hvilken bålgryde skal jeg vælge?
Når det kommer til valget af bålgryder er det lidt af en jungle. Heldigvis behøver det ikke være så besværligt, hvis du har prioriteterne i orden.
Vælg ud fra dine aktiviteter
Hvor skal du bruge gryden? Tager du kun i skoven en gang imellem med vennerne, står intet i vejen for at vælge en af de tungere soldater i bålgryde-feltet. Her anbefaler vi at tage et nærmere kig på støbejernsgryderne. De passer bedst til korte ture, da de vejer mere, jo større de bliver – f.eks. kan en lille Petromax FT1 gryde veje 3 kg, hvor den største Petromax FT18 vejer 17 kg. Til gengæld kan de bruges til alt, hvad madhjertet begærer.
Er du begrænset af rygsækken, løber vægten hurtigt op. Derfor skal du nok vende blikket mod de lettere bålgryder i aluminium eller stål til det formål.
Stål, aluminium og støbejern
Stål er et hårdført materiale, som tåler mange tæsk, før det smider håndklædet i ringen. Varmen fordeles desværre ikke så godt, som man kunne ønske sig. De er fine på et bål, hvor varmen kommer fra alle sider, men ikke fantastiske.
Aluminium bålgryde er mindre hårdført, men tager imod varmen med åbne arme. Den spreder varmen ud i alle afkroge, og sørger for at maden tilberedes ordentligt. Samtidig køler det hurtigt ned, når først gryden er tom, hvilket er en god egenskab.
Støbejern konkurrerer med aluminiumen. Den suger varmen til sig som en svamp, og holder på det i lang tid. Der skal ikke meget varme til, før den er klar til madlavning. Smid lidt kul på låget, så har du en ovn til at bage frisk brød i om morgenen.
Skru op for bålhyggen med ekstra tilbehør
Stativ
I stedet for at placere din bålgryde på gløderne i bålet, så brug et bålstativ. Den gør ikke kun lejren hyggeligere, den lader dig også skrue op for varmen i bålet, så du selv kan nyde godt af det. Det vil du elske om vinteren.
Det er sådan set ligemeget, hvilket stativ du vælger. Så længe det har en krog eller en rist til gryden. Er du mere handy, findes der den primitive metode, der går ud på at snøre tre grene sammen med paracord, så de udgør et stativ. En enkelt søgning på Youtube viser dig hurtig hvordan.
Til dig der ikke gider at bære rundt på et stativ, men heller ikke er handy nok til at konstruere et primitivt et af slagsen, findes der en mellemting. Petromax laver en smart dims med krog, som kan bruges til primitive bålstativer og endda hjemmelavede tipier. Den hedder Tripod Lashing.
Bålhandsker
Bålhandsker burde være en del af alles båludstyr. De sikrer dig fra at brænde fingrene, når du vender dine pølser eller rører rundt i gryden. 300 graders varme er ingen hindring for disse handsker. Vi har faktisk erfaret, at de er perfekte til at vende varme klodser brænde med i bålet. Det gør oplevelsen dybere og mere nærværende.
Kedel
Efter maden kalder lejrkammeraterne på kaffe, og de skal da ikke snydes. Rengør din bålgryde og lav kaffen deri. Eller medbring en af vores mange kedler, som egner sig til bål. Det er trods alt nemmere end at hælde fra en gryde, og du mister mindre kaffe. Win-win.
Lav den helt klassiske og kog blot vand til instant kaffe. Eller tag dine gæster tilbage til en tid med cowboys og indianere, og server det såkaldte cowboy-kaffe – også kaldet kogekaffe. Nogle hævder, at det er den eneste rigtige måde at lave kaffe i naturen.
Cowboy-kaffe opskrift
INGREDIENSER:
60-70 g Groft kværnede kaffebønner
1 liter Vand
FREMGANGSMÅDE:
- Kog vandet, mens du kværner kaffebønnerne.
- Når vandet koger, hælder du de kværnede kaffebønner i. Lad kaffen boble i 3-4 minutter, indtil grumset er skummet af.
- Tag kedlen af ilden, og stil den til side i 1-2 minutter, så grumset lægger sig.
- Find kopper frem, for nu er kaffen klar. Sørg for ikke at lave for meget kaffe, for jo længere det står, jo mere bittert bliver det.
Hvordan bruger du en støbejernsgryde?
Støbejernsgryder er ikke som andre gryder. De har både brug for massage med diverse olier og at kunne ånde, men mere om det senere. Her er, hvad du skal gøre for at få succes med din madlavning.
- Ligesom en ovn har støbejernsgryder først brug for forvarmning. På denne måde er gryden hurtigere klar til brug, og samtidig ved du, at maden varmes ordentligt igennem.
- Det er altid en god idé, at tilføje fedtstof til madlavningen. Gør du ikke dette, risikerer du, at maden sætter sig fast i støbejernets “porer”.
- Undgå alt for syreholdige fødevarer, da de ødelægger belægningen. En gang imellem er det dog fint, hvis du hungrer efter en gryderet med tomat eller en lækker æblekage.
- For ikke at ridse gryden, anbefaler vi at bruge træredskaber, men ejer du kun en metalspatel, så vær ikke for voldsom.
Rengøring og vedligeholdelse af bålgryder
Inden vi er helt færdige, skal vi lige en tur omkring rengøring og vedligeholdelse. Med den rette pleje holder dit udstyr til mange årtiers eventyr. Vi har hørt om Trangia gryder og støbejernsgryder, som er gået i arv til næste generation i familien.
Rengøring af bålgryder
FRA NY:
Vask altid dit båludstyr efter køb. Der kan sidde snavs og jernspåner fra fabrikken.
Aluminiumsgryder giver eksempelvis vandet en grålig farve, hvis du ikke vasker dem først. Fyld den op med vand, kog det igennem og smid det ud, inden du tager den i brug for alvor, så alt skadeligt er væk.
Bålgryder af støbejern og stål har også godt af at blive vasket før brug.
EFTER BRUG:
Støbejernsgryder: Nogle mener, at moderater mængder brun sæbe ikke skader belægningen på din støbejernsgryde, men for det meste er det slet ikke nødvendigt.
For at være på den sikre side, anbefaler vi, at du holder sæben langt væk fra din støbejernsgryde. Fyld den i stedet for med vand og varm det op, så du kan løsne madresterne med en hård børste, groft salt eller en spatel.
Tør altid støbejernsgryden helt ren for vand, så der ikke går rust i den. Stil den eventuelt over bålet eller smid den en hurtig tur i ovnen.
Stål- og aluminiumsgryder: Vask dem som du plejer derhjemme. Det gør ikke noget, at du bruger en hård svamp til at skrubbe fedt, madrester og sod væk.
Vedligeholdelse
Stål- og aluminiumsgryder: Kræver ikke meget vedligeholdelse efter rengøring. Bare sørg for at de er helt tørre, inden du pakker dem for langt væk.
Støbejernsgryder: Vær forsigtig med støbejernsgryden, da den ruster, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Inden du gemmer den væk efter rengøring, skal du smøre den med et tyndt lag olie for at øge belægningens levetid. De fleste producenter har deres eget middel, som allerede er blandet med naturlige og fordøjelige olier. Men vil du ikke bruge deres, kommer du langt med hørfrøolie og rapsolie.
Når du har smurt støbejernsgryden, smider du den i ovnen ved ca. 180 grader, indtil olien ryger. Så ved du olien er brændt godt ind. Læg ikke låget tæt under opbevaring. Støbejernet skal kunne ånde, så levetiden forlænges.
Gode opskrifter til bålgryde
Outdoor mørbradgryde til 2 personer
INGREDIENSER:
75 g Bacontern
250 g Svinemørbrad
75 g Cocktailpølser
1 Løg
75 g Champignoner
2 Gulerødder i tern
½ Dåse hakkede tomater
1 tsk Paprika
2 dl Fløde
Ris (løse eller kogte)
Salt og Peber
En smule olie til at smøre gryden
FREMGANGSMÅDE:
- Hak løg og skær champignon i skiver.
- Steg bacontern, løg og champignoner i gryden, indtil baconen er sprød.
- Skær mørbraden i tern og smid dem med ned i gryden, indtil de er brunet af.
- Skær cocktailpølserne i halve og steg dem.
- Til sidst tilsættes gulerødder, hakkede tomater, paprika og fløde. Lad det simre i 35-40 minutter.
- Bruger du løse ris, skal de smides ned i gryden efter ca. 20-25 minutter. Har du kogt risene hjemmefra, kan du vente til retten er færdig.
- Smag til med salt og peber.
Den nemme lasagne til 2 personer
Denne bliver allerbedst i en støbejernsgryde.
INGREDIENSER:
1 Pakke Knorr Lasagne / Lasagnette
250 g Hakket kød – oksekød, kyllingekød eller svinekød
2 dl Mælk
2-3 dl Vand – afhængig af grydens størrelse
Revet ost
Fedtstof
FREMGANGSMÅDE:
- Smør og forvarm gryden.
- Steg kødet indtil det er brunet.
- Tilsæt sovsemix, mælk og vand under omrøring og lad det småkoge, indtil sovsen er blevet cremet.
- Da du laver lasagnen i samme gryde som sovsen, er det nemmest at knække lasagnepladerne og røre dem rundt i gryden, så de er jævnt fordelt.
- Drys til sidst revet ost henover, og gratiner lasagnen over bålet i ca. 30 minutter. Og her kommer tricket med støbejernsgryder: Smid varme kul oven på låget, så får osten en flot gylden skorpe.
- Lad lasagnen hvile 5 min. før servering.
Lynhurtige kanelsnegle
Disse kræver en støbejernsgryde og et godt glødebål.
INGREDIENSER:
1 Pakke firkantet pizzadej
200 g Smør
1 dl Sukker eller brun farin
1 tsk Kanel
FREMGANGSMÅDE:
- Varm støbejernsgryden op med lidt kul på låget, mens du forbereder kanelsneglene.
- Bland smør, sukker og kanel, og smør det ud på pizzadejen.
- Rul den sammen som en roulade fra dejens længste side, og skær den ud i ca. 12 stykker.
- Læg dem på et stykke bagepapir i din støbejernsgryde med låg på.
- Sæt den tilbage i glødebålet og put kul på låget.
- De skal have 5-10 min. eller indtil de er gyldne.