Friluftslivet har aldrig været så populært som nu. Efterspørgslen på stormlightere er steget i takt med folks lyst til at komme ud i naturen. Alle vandrere, campister, backpackere, bushcraftere og overlevelseseksperter ved, hvor vigtigt et redskab lighteren er. Om du vil riste skumfiduser, lave mad og kaffe eller står i en nødsituation, så er den altid rar at have på sig. Den holder til en masse tæsk, er pålidelig i alt slags vejr og vil aldrig svigte dig.
I dette blogindlæg finder du svar på alle fordelene ved stormlightere og længere nede et lynkursus i båltænding. Men lad os først kigge på, hvilke stormlightere vi ville tage med på tur.
*Blogindlægget indeholder affiliate links.
Vores anbefalinger af stormlightere
Anbefalingerne er baseret på research og personlig erfaring. Rækkefølgen er tilfældig.
1. Mest Populære
Denne stormlighter fra Zippo ligner og føles som deres klassiske lightere. Den eneste forskel er den kraftige blå flamme, der varmer helt op til 1260 grader. Der skal altså noget til for ikke at kunne tænde dit bål. Lighteren følger dig gennem tykt og tyndt i mange år og sikrer, at du altid kan holde varmen om vinteren eller få noget varmt at spise og drikke.
Fordele:
-
- Kraftig flamme
-
- Robust og holdbar
-
- Passer til Zippo-lighter covere
Ulemper:
-
- Lille væskebeholder
2. Den bedste
Som hos sin butan-ven skinner det klassiske design igennem, bortset fra den manglende topdel. Trods det passer den ned i alle almindelige Zippo lighter covere. Ved to klik på knappen har du to kraftige plasmastråler, der slet ikke er så scifi-agtige, som de lyder. De bliver dog ekstremt varme og tænder hurtigt op for hyggen. Flammerne ligger lavt i stormlighteren, hvilket samtidig gør den vindresistent. Og når lighteren svigter, genoplades den let gennem USB-indgangen på en time.
Fordele:
-
- Oplades med USB
-
- Klassisk og universalt Zippo design
-
- Let stormlighter
Ulemper:
-
- Meget lille flamme
3. Bedste tilbud
Egentlig ikke en stormlighter, men trods dens primitive ydre bliver den utrolig varm. Den fungerer på den måde, at den parabol lignende refleksive flade sender solens stråler op i det tørre brændsel (grene, kviste, tørt græs og lignende), du har sat fast i fjederen. Solens stråler bliver så varme, at de kort tid efter fyrer op i brændslet, og så er det bare med at få dem placeret i bålets optændingsmateriale. I en hurtig vending og med lidt snilde kan du sikkert også stege et kyllingelår eller en pølse på fjederen.
Fordele:
-
- Kræver hverken opfyldning eller genopladning
-
- Meget let i vægt
-
- Ingen brug af kemiske midler
Ulemper:
- Kræver sol
4. Billigste
Det kan godt være, at den er billig, men det betyder ikke, at den ikke er effektiv. Du får lige præcis, hvad du har behov for i denne lille stormlighter. Står du og mangler ild til din madlavning eller blot et bål at varme dig ved, er den klar til at fyre op for festlighederne. Med sit farverige udvalg behøver du heller ikke være nervøs for at foreligge den nogle steder.
Fordele:
-
- Billig
-
- Kraftig dobbelt flamme
-
- Fås i 4 farver
Ulemper:
- Føles skrøbelig
5. BEDST TIL PRISEN

Denne elektriske stormlighter passer til dig, der ikke gider at bruge penge på alle mulige væsker. Det eneste, du nogensinde behøver, er en stikkontakt eller en powerbank. Nemmere bliver det ikke. Vejret er heller ingen hindring for denne lighter. Derfor skal du kun tænke på at finde en egnet lejr, hvor der er plads til hygge rundt om bålet med god mad.
Fordele:
-
- Billig
-
- Ingen genopfyldning
-
- Oplades med USB
Ulemper:
-
- Skrøbeligt design
-
- Kan være svær at tænde bål med
Godt at vide inden du køber en stormlighter
Ligesom knive skaber lightere en tryghedsfølelse, når du er på tur. Endnu mere hvis det er første gang, du tager på vandretur i ukendte omgivelser. Hellere være på den sikre side end at spare et par gram, for der kan hurtigt opstå en situation, hvor du har brug for den. Ild er lig med sikkerhed, varme og mad.
Tager du tit på camping og vandretur, er stormlighteren derfor alle pengene værd. Da det samtidig er en større investering end engangslightere fra tankstationen, går du garanteret heller ikke rundt og smider med den. Og hvis du gør, kan den heldigvis tåle det, så ingen grund til at lade den ligge. Som vandrer og campist er det nemlig vigtig kun at efterlade sine fodspor og dermed gøre vandreturen mere bæredygtig. Ingen gider kigge på skrald, når de kommer for at se natur.
Hvad er en stormlighter?
Man kan vel sige, at der egentlig ikke er den store forskel på en almindelig lighter og en stormlighter. Og så alligevel… Den er lavet af et mere holdbart materiale og følger dig i årtier, hvis du passer ordentlig på den. Udseendet er også noget anderledes. Mange ligner små flammekastere, hvilket de næsten er. Flammen er varm nok til at give slemme forbrændingen, så det er selvfølgelig vigtigt at ramme optændingsmaterialet, som til gengæld tænder med det samme. Desuden virker de meget bedre i højderne og de vildere egne end engangslightere.
Den er det perfekte alternativ til de sløve tændstikker, som du lige fiskede op af skuffen derhjemme, inden du trådte ud af døren. Prøver du at fange gløder fra dit tændstål, men er ved at gå ud af dit gode skind, så står stormlighteren også klar til at kaste lys over lejren.
Nogle stormlightere kan genopfyldes med butan eller andet væske, der passer, mens ZORR og nogle Zippo lightere blot skal oplades via en USB-indgang.
Fordele ved en stormlighter
Slidstyrke
Din nye lighter bør kunne tåle nogle tæsk. Det nytter ikke noget, at den går i stykker, idet du taber den på stenene, der omgiver bålstedet. Stormlightere kan ofte klare, at du kaster rundt med den. Deres job er at få dig godt igennem dine outdoor eventyr.
Vandtæthed
Når det regner, kan du regne med en stormlighter. Næsten alle er heldigvis vandtætte på den ene eller anden måde. Hvis ikke de er 100% vandtætte, så kan de i hvert fald holde til en smule regn. Men det sker nok sjældent, at du laver bål på bunden af en sø, så det går. Det har dog den fordel, at du uden de store problemer kan tænde bål i regnvejr og fugtige egne.
Stærk flamme
Vinden er lighterens værste fjende. Bare prøv at tænde fyrværkeri eller en cigaret i blæsevejr. Det er stort set umuligt. Stormlighteres blå flamme er dog så stærk, at der skal en storm til at slukke den. Men det kan ikke anbefales at tænde bål under en storm, da bålets flammer alligevel vil spise brændene hurtigere, end du kan indsamle dem.
Kan genopfyldes
De fleste køber billige engangslightere, hvilke ikke er det bedste til at tænde bål. Alle stormlightere kan genopfyldes hurtigt og delvist nemt. Og hvis du ikke gider genopfyldning, findes der genopladelige USB-lightere.
Hvordan virker en stormlighter?
Stormlightere virker som alle andre lightere, men er den mest pålidelige kilde til ild i naturen. Der ligger mange kræfter bag den blå stikflamme, som er varmere end almindelige. Faktisk helt op til 1300 svedende grader. Flammen er spids som ilden fra en jetmotor, og med denne ild kan du nemt tænde op i dine tørre brænde. Hastigheden har stor betydning i nødsituationer, hvor den igen vinder over andre lightere.
Bruger du en Zippo-lighter med væge, skal du huske at klippe den afbrændte del af indimellem. Dette sikrer en stabil flamme på samme måde som hos lanterner. Men ellers er det heldigvis ikke den store videnskab. Os ikke-rygere kan altså sagtens være med.
Hvorfor bør du have en lighter med på turen?
Det kan godt være, at du er vild med det primitive og elsker at eksperimentere med tændstikker og tændstål, men det bør ikke forhindre dig i at tage en stormlighter med. Skulle du stå i den situation, at bålet slet ikke er med dig, og du ikke har taget andet mad med, så er lighteren nødvendig. Måske har du planlagt en middag i naturen med gryderet tilberedt i din nye bålgryde. Det er ikke helt så lækkert at spise koldt.
Stormlighteren bør i det hele taget være en af de ting, du tager med, selvom du ikke ved, om du får brug for dem.
Forestil dig eksempelvis at du møder andre vandrere på din tur. I kommer godt ud af det og planter teltene ved siden af hinanden ved lejrens bålsted. Samtalerne går og mørket nærmer sig, men I vil ikke i seng endnu. Hvor hyggeligt ville det ikke være at tænde op i bålet og lade det være aftenens underholdning, mens din nye bekendte vælger at dele sin eneste øl med dig.
Den slags oplevelser kan nemt opstå, hvis du er åben for det. Desværre kan der også opstå situationer i den mere livstruende ende af skalaen. Du kunne fare vild eller komme til skade ude i ingenmandsland. At kunne lave ild i de forhold er altafgørende.
Stormlightere er derfor ikke kun rare at have med, de er nødvendige.
Væske vs. USB stormlighter
Overvej om du gider at bruge tid på at fylde din lighter op, eller om du hellere vil have en, der blot skal oplades.
Stormlightere, der skal genopfyldes, kræver ikke overraskende, at du har ekstra væske med. Det er ikke det mest besværlige i verden at fylde dem op, og du kan stole på, at de aldrig svigter dig. Uheldigvis kan der gå hul på beholderen til væsken, hvis du kaster rundt med rygsækken, og så er alt udstyret smurt ind og dermed brandfarligt.
Elektriske lightere har den fordel, at du ikke behøver at have væske med. Bare du har en powerbank. De genoplades ganske enkelt via en USB-indgang, så er der ild. Powerbanken ligger garanteret allerede klar i rygsækken, da du sikkert gerne vil tage billeder med mobilen. Husk at oplade powerbanken, så du ikke pludselig skal vælge, om mobilen er vigtigere end mad og varme.
Sådan tænder du et bål
En god måde at opleve naturen på med vennerne er rundt om et dejlig varmt bål med snobrød og skumfiduser. Du kommer altid hjem med gode oplevelser og uforglemmelige minder. Derfor giver vi dig her et lynkursus i korrekt båltænding.
Indsamling af brænde
-
- Find en masse tørre kviste, bark, blade, strå og eventuelt grangrene med nåle på til optænding. Tørre grangrene med nåle brænder varmt, men hurtigt, så hav bålet klar. Forestil dig, at der skal være nok optændingsmaterialer til at kunne fylde en kasket.
-
- Find tørre grene i samme tykkelse som blyanter og dine fingre. Dem må der også gerne være en god bunke af, da disse skal bygge flammerne op.
-
- Nu er det tid til at finde tykke grene. Omkring samme tykkelse som dine håndled, men vær ikke bange for at tage nogle endnu tykkere stammer. Du kan altid hugge dem mindre.
-
- Du kan med fordel koncentrere dig om at finde tykke stammer i step 3, ellers er det nu, du skal have dem klar. Find gerne nogle der er dobbelt så tykke som dine håndled og hug dem over en enkelt gang, så du kommer ind til det tørre. Tænk pejsebrænde fra dit lokale byggemarked.
-
- Så er du klar!
Optænding af bål
-
- Placer alle de tørre kviste fra step 1 i en bunke midt i bålstedet. Det skal ikke ligge alt for stramt.
-
- Læg nu grenene fra step 2 oven på. Er det dit første bål, er tipi bålet det nemmeste. Form en lille tipi af grenene, så vidt det nu er muligt. Der må gerne være en åbning ind til de tørre kviste. Når du føler, at du har nok brænde på bålet til, at du ville kunne forlade det i et par minutter, er du klar til at tænde det. Stik lighteren ind i åbningen og fyr op. Er du i tvivl, så vent med at tænde det.
-
- Tag de tykkere grene fra step 3 og fortsæt din tipi bygning. Stadig med den lille åbning ind til de tørre kviste, hvis du endnu ikke har tændt det. Og tændte du det ikke i forrige step, så er du mere end klar til det nu. Lad gerne ilden få godt fat i det hele, før du går videre.
-
- De helt store stammer fra step 4 kan du smide på, når du føler for det. Eller allerede i forrige step. Der er egentlig ingen regler. Herfra kan du også fortsætte ved at smide større og større stykker brænde på, hvis du virkelig ønsker et kæmpe bål.
-
- Begynder bålet at gå ud, start da forfra fra step 2 med opbygningen af bålet.
Sørg altid for at slukke bålet helt, inden du forlader det og husk at have vand med for en sikkerheds skyld.
Vedligeholdelse
På længere vandreture ud i vildmarken er det smart at have gaffatape med. Ikke nok med at du kan bruge dette til at reparere udstyr, kan du reparere din stormlighter, hvis du taber den og den begynder at lække. En rygsæk fyldt med lightervæske er det sidste, du ønsker dig. Det stinker og er farligt.
Rengør af samme grund også lighteren efter påfyldning. Overfladen holder længere, og du undgår enhver chance for at sidde med væske på hænderne i nærheden af åben ild.
Med det sagt, har du ingen undskyldning for ikke at anskaffe dig en lighter, og du skulle nemt kunne overbevise din familie om, hvorfor du er nødt til at købe mere grej. Det er trods alt din sikkerhed, der står på spil. Så find din favorit stormlighter og slip din indre vildmand (eller kvinde) løs.