Fiskeri er ikke bare hyggeligt, det er ekstremt afslappende. Bare dig, naturen og den rislende lyd af vand. Det er svært at forestille sig noget bedre, men alligevel tager du chancen og begiver dig ud i et hav af waders. Slut er det at trampe rundt på broerne eller ligge tilbagelænet i din båd. Slut er det at plaske rundt i vandkanten. Fiske-eventyret er gået ind i et nyt kapitel, og kapitlet hedder vadefiskeri.
I dette blogindlæg finder du vores bedste anbefalinger på waders, så du rigtig kan komme helt ud til de gode fiskesteder. Længere nede finder du alt, hvad du har brug for at vide for at komme ordentligt i gang med at wade.
*Blogindlægget indeholder affiliate links.
Vores anbefalinger
Anbefalingerne er baseret på research og personlig erfaring. Rækkefølgen er tilfældig.
1. Simms Freestone Stocking Waders
MEST POPULÆRE
Gode slidstærke waders med løse vadestøvler, der kan tilkøbes. De er fremstillet af et lækkert åndbart 4 lags materiale. De kan håndtere kratbevoksede ture og koldt vejr. Pasformen sørger for god fleksibilitet, mens den forede fleecelomme i fronten holder hænderne varme i alt slags vejr.
Fordele:
- Foret lomme foran til hænderne
- Åndbare
- Neopren Gravel Guards – Sandbeskyttere
Ulemper:
- Nogle oplever, at de sidder for tæt
2. Simms G3 Stockingfoot Waders
DE BEDSTE
Disse waders med løse støvler har vundet mange priser gennem årene for deres fantastiske kvalitet og utrolige hårdførhed. Med 3-lags GORE-TEX øverst og 4 lag nederst, hvor du kan opleve størst slid, er de åndbare og holder dig tør og varm. Fryser du om fingrene, stikker du dem blot ind i de forede håndvarmelommer.
Fordele:
- Åndbare
- Lette
- Forbedret holdbarhed
Ulemper:
- Meget dyre
3. Kinetic Neogaiter Waders
BEDSTE TILBUD
Perfekte til vadefiskeri i koldt vand. Neopren yder fleksibilitet og høj isolering. Støvlerne er faste, og du skal derfor ikke tænke på at tilkøbe nogle ved siden af. Til prisen får du ikke bedre kvalitet og mere perfekte waders til koldt vejr end disse.
Fordele:
- Forstærkede knæ
- Lækre bløde nylon støvler
- God pris
Ulemper:
- Stivere end andre modeller
4. IMAX Åndbar Waders
BILLIGST
Lette waders med faste støvler. De er perfekte til vadefiskeri, hvor der skal gås meget frem og tilbage, da de er ekstremt åndbare. De tykke såler med dybe mønstre og det slidstærke materiale gør det muligt at vandre gennem selv de mest besværlige krydsninger langs kysten.
Fordele:
- Vandafvisende frontlomme
- Meget åndbare
- Vejer under 2,5 kg
5. Dam Dryzone Neopren Waders
BEDST TIL PRISEN
Komfortable waders i neopren med faste støvler med filtsål. Hiv op i dem med det smarte lukkesystem med velcro, når du vader ud i det kolde vand. Det 4 mm tykke neopren beskytter dig mod kulden, og du skal ikke bekymre dig om at træde på glatte sten, da sålerne står godt fast på mange overflader. Frontlommen kan bruges som håndvarmer på kolde dage.
Fordele:
- Filtsål til stenbunde
- Lomme til håndvarme
- God pris
Det skal du vide, inden du køber waders
Du sidder tilbagelænet i din stol på kajen med fiskestangen strittende som en antenne, mens du snupper en øl mere fra køleboksen. Det er egentlig super hyggeligt, men indimellem overvejer du at gå mere seriøst til værks, og i dag er dagen, hvor du endelig har besluttet dig for at gøre noget ved det.
Alle de store fisk befinder sig længere ude, og du ved da også, at det i mange tilfælde ikke hjælper at blive det samme sted hele dagen. Dine andre fiskekammerater har tit fortalt dig, at du bør bevæge dig videre, hvis du ikke mærker nogle fisk efter 15 minutter eller efter 10-20 kast. Så du har besluttet dig for at øge fleksibiliteten med et par waders. Derfor hjælper vi dig med at indsnævre valget.
Hvad bør du overveje?
Som det første skal du have nogle klare behov. Gør det klart for dig selv, hvornår du vil fiske, hvor langt du skal gå, og om du skal fiske alene eller med kammerater.
På hvilken årstid fisker du?
Der findes forskellige waders, som hver har sin fordel på bestemte tidspunkter af året. Køb dine waders derefter.
SOMMER:
I de varme måneder som sent forår, sommer og tidligt efterår bør du tænke over, hvor meget du i forvejen kommer til at svede, når du bevæger dig rundt normalt. Det har meget at sige i dit valg.
Generelt er et par åndbare waders med løse støvler perfekte i disse måneder – støvlerne kommer vi ind på senere. De er ikke bare behagelige at gå rundt i, du undgår samtidig dannelsen af kondens på indersiden.
VINTER:
I vintermånederne som sent efterår, vinter og tidligt forår, kan neopren waders med faste støvler være fornuftige. Gerne med støvler nogle numre større, end du plejer, da du så har plads til gode tykke sokker. Er støvlerne for stramme risikerer du nemlig at fryse, selvom neopren isolerer bedre end åndbare.
Dermed er det ikke sagt, at åndbare waders er helt ubrugelige om vinteren. Nogle foretrækker faktisk åndbare waders som en slags allround løsning. Med den rette underbeklædning kan du sagtens klare dig.
Skal du gå langt?
Overvejer du at fiske ned langs de danske kyster, hvilket kræver meget gang frem og tilbage, så er der kun én vej at gå: Åndbare waders. For det er absolut ikke sjovt at soppe rundt i sit eget sved.
Det samme gælder, hvis du har langt til fiskestedet fra parkeringspladsen. Men er du fast besluttet på at medbringe neopren waders, er det bedst at smide dem over skulderen og først skifte, når du står ved vandet. Ellers er oplevelsen ligesom ødelagt.
Hvis du er begynder i vadefiskeri, skal du være opmærksom på, at waders kræver en del tilvænning. Alle dine bevægelser kan føles, som om du er iført en rumdragt.
Fisker du alene?
Fisker du alene, bør du overveje at anskaffe dig en vadestok eller endda en redningsvest og signalfløjte – især hvis det er din allerførste gang. Du vil nødigt miste balancen.
Har du mulighed for det, og venner der gider og har udstyret, er det smart at tage en kammerat med. Så er du helt sikker på at kunne få hjælp, hvis uheldet er ude.
Hvilke typer waders findes der?
Som tidligere nævnt findes der waders til forskellige årstider, og som du nok har regnet ud, findes der også forskellige typer materiale.
Gummi, neopren eller åndbar?
Gummi / PVC waders er billige og super effektive, når det kommer til at holde vandet ude. Det er trods alt ligesom en gummistøvle, hvilket også er grunden til, at de ikke er det mindste åndbare. Til gengæld er de meget robuste og nemme at lappe, hvis du kommer ud for et uheld. Det er lige før, du blot kan smide en cykellap på hullet, og så er du flydende igen.
Neopren rummer alle gummiens egenskaber, men isolerer bedre om vinteren. De er nemlig fremstillet i syntetisk gummi, som indeholder en masse luftbobler, der holder på varmen. Dette betyder, at de er perfekte til de kolde måneder. Om sommeren bliver de hurtigt varme, hvilket øger chancen for sved og fugt.
Åndbare waders typisk fremstillet i nylon og er blødere end neopren. De tynde materialer gør dem utroligt behagelige at bevæge sig rundt i, da sveden ikke løber ned ad benene på dig. De er gode til mange timers fiskeri og ideelle til sommerbrug. De isolerer dog ikke på samme måde som neopren.
Hvad er faste og løse støvler?
Forskellen på faste og løse støvler er, at den ene type er fastmonteret på dine waders, hvor de andre tilkøbes ved siden af dine waders.
Ved sidstnævnte er dine waders udstyret med neopren sokker, som er fuldstændigt vandtætte, hvor du tager vadestøvlerne på uden på dine waders. Støvlerne bliver selvfølgelig våde, hvilket samtidig gør dem nemmere at få af og på, da de udvider sig en smule og bliver mere fleksible.
Nogle synes også, at de løse støvler støtter fødderne bedre og giver større bevægelsesfrihed om sommeren.
Om du er til faste støvler eller løs støvle, afhænger meget af dine egne præferencer, og hvad der føles økonomisk rigtigt for dig.
Såler i filt eller gummi?
Ja, det stopper ikke her. Også sålerne skal du have med i dine overvejer.
Vadestøvler med gummisåler er velegnede til søer og hav med sandbund, men mindre egnet til steder med mange sten. Det kan dog godt lade sig gøre, men grebet er ikke lige så godt på sten.
Filtsåler står bedst fast på steder med stenbund og slides ikke lige så hurtigt som gummi. Vælger du kun én vadestøvle, kan en filtsål uden problemer bruges på både sten og sand, selvom de bliver en lille smule tungere, når de er våde.
Hvad skal du have på under waders?
Vælger du et par neopren waders, skal du helst ikke pakke dig for godt ind om sommeren – selvom vi ikke anbefaler neopren til sommerbrug. Hvis det er, skal du vælge det bedst svedtransporterende tøj muligt. Med det sagt, er det bedre at have det lidt for varmt end for koldt.
Læs mere i denne guide.
Beklædning og udstyr
- UNDERLAG – Sørg for at have noget varmt tøj på indenunder, hvis vandet er koldt. Om vinteren er det endnu vigtigere med varm isolering. Langt undertøj i merinould er slet ingen dårlig idé. Merinouldtøj er fantastisk til vadefiskeri, da ulden er svedtransporterende og holder kroppen tør. Merinould tilpasser sig desuden din kropstemperatur. Om sommeren kan du sikkert nøjes med træningsbukser.
- HOVEDBEKLÆDNING – Omkring 40% af din kropsvarme forsvinder ud gennem hovedet. Beskyt dig derfor i koldt vejr med en hue eller lignende. I sommermånederne, hvor solen er stærkere, er skyggen fra en kasket og hat uvurderlig.
- HANDSKER – Til de kolde dage.
- SOKKER – Et par lækre uldsokker er utroligt effektive i koldt vejr. Om sommeren er en god sportssok fin.
- VADEJAKKE – Jakken behøver ikke være foret, men den skal være kort i livet og skal kunne holde vind og vand på afstand. En god ven i gråvejr.
- VADESTAV OG REDNINGSVEST – En god investering der kan redde dig i uheldige situationer, hvor du mister balancen, når du er alene derude.
- VADEBÆLTE – Endnu en god investering der støtter dig i de uheldige situationer, hvor du mister balancen. De sikrer dig nemlig mod alt for meget vand i dine waders, støtter ryggen og er god at transportere fiskenettet i.
- VANDTÆT BEHOLDER TIL MOBILEN – Det er altid rart at have mobilen på sig, når du står alene mellem bølgerne.
Er waders nødvendige til fiskeri?
Waders er ikke den første ting, du behøver investere i, når du starter din fiske hobby. Nødvendigheden af dem kommer meget an på, hvilken type fiskeri du holder mest af.
Kan du godt lide bare at sidde i din båd med en øl og en god ven ved din side, så får du ingen gavn af waders.
Ved andre typer fiskeri er de helt nødvendige. Fisker du meget ved kyster og fjorde, og vil du gerne helt ud og mænge dig med de store havørreder, så er de et must.
Vedligeholdelse af waders
Passer du godt på dine waders, passer de godt på dig. Bruger du dem i saltvand, er det godt at give dem en skyller under bruseren, når du kommer hjem, så de holder i længere tid. De åndbare waders og dem i neopren har brug for det mere end dem af ren gummi.
Til sidst er det blot at nævne, at du skal være opmærksom på, at waders godt kan komme med fejl – selv de dyre. Derfor bør du teste dem, inden du bare tager på fisketur. Heldigvis sker det sjældent, og der findes langt flere glade kunder, der er blevet helt vilde med vadefiskeri. Mange seriøse fiskere sværger kraftigt til waders og ville aldrig kunne undvære dem. Måske bliver det dig en dag.