Det kan være fristende at tage det første og det billigste selvoppustelige liggeunderlag på hylden, men er det nu også en smart idé? Læs med og bedøm selv.
Vi starter med at give dig anbefalinger til selvoppustelige liggeunderlag, som opfylder vores kvalitetsstandarder. Derefter kigger vi på typer af underlag, størrelse og vægt, hvilket et du skal vælge og til sidst vedligeholdelse og reparation. Du stopfodres med lækker information.
Vores anbefalinger
Anbefalingerne er baseret på research og personlig erfaring. Rækkefølgen er tilfældig.
1. Robens FjellGuard 60
Dette prisvindende liggeunderlag fra Robens er perfekt til vandreturen, kanoturen, camping og overnatning hos vennerne. Alle kan være med her, da det er et af de billigste på markedet i denne kvalitet. Blandingen af skum og polyesterfibre giver fremragende isolering til selv de kolde nætter med en R-værdi på 3,9. Samtidig får du 185 x 55 cm at boltre dig på. Den lette vægt på 890 g. og det lille pakkemål på 27 x 16 cm gør det nemt at have i rygsækken. Selv på de lange ture.
Fordele:
- Skåner bankkontoen.
- Ventilen holder luften inden, mens du puster ekstra i.
- 6 cm tykt.
Ulemper:
- Nogle oplever problemer med selvoppustningen.
2. Asivik Ultralight 5.0 Regular liggeunderlag
I den billige ende af markedet finder du også dette komfortable selvoppustelige underlag. Det passer godt i rygsækken på vandreturene og breder sig ud i en størrelse af 183 x 51 cm. Du får altså et lækkert liggeunderlag til alle dine ture, som er budgetvenligt og isolerer mod den kolde jord med sin R-værdi på 3,5. Glæd dig til en tur med udsigt til en behagelig nat.
Fordele:
- Nemt at pakke ud og ned.
- Skridsikkert.
- 5 cm tykt.
Ulemper:
- Ikke ultralight som navnet antyder. Vejer 840 g.
3. Therm-a-Rest Trail Pro
Med dette skridsikre mumieformet liggeunderlag kan du sove på siden uden af få ondt i skuldre og hofter. Det er slut med urolige nætter, og du får endda en R-værdi på hele 4,4. Kulden sniger sig ikke op fra jorden, når du sover på dine 183 x 51 cm store seng. Bliver den for hård, drejer du blot på ventilen og lukker lidt luft ud. Det er så nemt, at du kan gøre det med lukkede øjne.
Fordele:
- Nemt at pakke sammen.
- Justerbar ventil.
- 7,6 cm tykt.
Ulemper:
- Fylder meget i rygsækken.
4. Nordisk Bornholm 10.0
Nordisk er et af de tunge i klassen og dermed ikke velegnet til vandreture og andre ture med rygsæk. De er derimod gode til kanoturen, camping og overnatning hos vennerne. Ømme led er fortid med underlagets 10 cm tykke madrasse, som næsten gør det til en almindelig seng. Du kan kaste dig rundt på dette 198 x 63 cm store underlag uden at ryge ud over. Frost og vinter bliver heller intet problem, for R-værdien på 8,1 udkonkurrerer alle vores andre anbefalinger.
Fordele:
- To ventiler for hurtig oppustning.
- Indbygget hovedpude.
- 10 cm tykt!
Ulemper:
- Vejer 2,2 kg.
5. Sea to Summit Comfort Deluxe S.I. Double
Dobbelt liggeunderlaget fra Sea to Summit er fantastisk, når I er to, der skal på camping. Dette tykke selvoppustelige underlag har en R-værdi på 4,1, så de kolde nætter bliver intet problem. Ligger I i ske, kan det endda bruges på kolde vinternætter. Og I skal ikke være bange for at kæmpe om pladsen, da dette er hele 183 x 126 cm stort. Medfølgende velcro sikrer ydermere, at hovedpuderne ikke stikker af. Desværre vejer det 2,6 kg og er derfor kun velegnet til ture med bil eller kano.
Findes i single version Sea to Summit Comfort Plus S.I. 8 cm
Fordele:
- Godt valg til dem der sover på siden.
- Skridsikker overflade.
- 8 cm tykt.
Ulemper:
- Ikke velegnet til vandring og cykelferier.
Det skal du vide, inden du køber et liggeunderlag
“Jamen, GroundWild, kan jeg ikke bare tage en tur i byggemarkedet og købe et?” Jo, hvis du ikke har noget imod at fryse, når nætterne kaster kulden efter dig. Elsker du ømme knogler og led om morgenen, så er de helt perfekte. Men vil du have et produkt, du kan stole på i mange år, så gå til specialiserede butikker. Der findes mange af den slags, og du ved, at du får det bedste produkt mellem hænderne, for medarbejderne har ofte praktisk erfaring med dem. Hele turen og oplevelsen bliver også en del sjovere, når udstyret fungerer.
Strammer pengepungen, skal du selvfølgelig købe det, som du har råd til. Men så anbefaler vi, at du sætter dig godt ind i, hvordan du holder varmen om vinteren.
Hvad er forskellen på selvoppustelig, oppustelig og liggeunderlag i skum?
Beslutter du dig for at tage komforten seriøst, ser vi ingen anden grund til at lade dig vente meget længere. Vi ved, hvor ivrig man bliver lige før en tur. Derfor starter vi med at sætte dig ind i de tre forskellige typer liggeunderlag, der alle har hver deres funktion.
Selvoppusteligt liggeunderlag
FORDELE: Selvoppustelige liggeunderlag er fyldt med luftigt skumisolering, der komprimeres og pustes op efter behov. Det passer fint til begynderen og campisten, da det er et godt kompromis mellem et oppusteligt underlag og et i skum. Har du mest af alt lyst til at smække dig ned i den nærmeste seng, når teltet er slået op, kommer dette liggeunderlag dig til undsætning.
Nogle har indbygget hovedpude, så du slipper for at tænke på det. Samtidig beskytter det dig bedre mod den kolde jord end andre, da skummet i disse forhindrer luften i at drøne frem og tilbage under dine bevægelser. Den stillestående luft isolerer bedre mod kulde.
ULEMPER: Desværre fylder de meget og vejer tit mere end oppustelige underlag. Du skal op i de tykkere af slagsen, hvis du altid sover på siden, ellers får du ondt i hofter, ribben og skuldre dagen efter.
Oppustelige liggeunderlag
FORDELE: Oppustelige underlag (også kaldet luftmadrasser) er tykke og komfortable nok til at ligge på siden på og er uden skumfyld. De kommer med andet isolering såsom fiber, dun eller folie. Dem med fiber og dun fylder selvfølgelig mere, så de fleste vandrere går efter dem med folie, da de fylder mindst. Folien skyder kroppens varme tilbage. Noget du virkelig lægger mærke til, hvis bagdelen glider ud på teltgulvet.
Denne slags underlag er du nødt til selv at fylde med luft, men undgå at bruge munden, ellers risikerer du at puste fugt ind i liggeunderlaget. Brug derfor en såkaldt pumpepose. Almindelige pumper er der intet noget i vejen med, men pumpeposer er smarte vandtætte poser med indbygget pumpehoved. Dette betyder, at du kan opbevare grej i den, som helst ikke må blive vådt som eksempelvis din sovepose.
Det er ikke verdens største forbrydelse at bruge munden, så længe du er opmærksom på at lufte det ud, når du kommer hjem. Dette gøres ved at fylde det med ren luft, lukke det ud igen og derefter lade det ligge med åben ventil i nogle timer.
ULEMPER: Oppustelige liggeunderlag isolerer mindre mod kulden i forhold til et selvoppusteligt og kan være lidt skrøbeligt, hvis du ikke er forsigtig med det.
Liggeunderlag i skum
FORDELE: Liggeunderlag i skum er billigere end nogle andre underlag, Stadig er det en god idé at have de kritiske briller på, for de kan også blive for billige, og så duer de ikke til andet end at bygge rollespilssværd med.
En anden fordel er holdbarheden. Skumliggeunderlag kan komme op at slås med en bjørn uden at tage betydelig skade. Du kan uden problemer bruge det, selvom det er hullet, for det punkterer aldrig, men isolerer stadig.
Skal der hygges om aftenen, tager du simpelthen bare liggeunderlaget ud til bålet eller Trangia køkkenet og sidder på det. Det yder perfekt beskyttelse mellem dig og jorden, så du kan ligge og kigge på stjernerne.
ULEMPER: Desværre ryger en del komfort, når de bruges alene. Har du intet imod lidt ømhed, kan du sagtens bruge det, men forestil dig at komme til at ligge på en sten. Det bliver mindre rart i længden.
Hvordan virker et selvoppusteligt liggeunderlag?
Heldigvis er det selvoppustelige liggeunderlag ikke det mest komplicerede i verden. Ligesom en luftmadrasse bruger det luft til at skabe en behagelig midlertidig seng. Skummet i underlaget fungerer næsten som en skuresvamp, som mases helt flad, men altid folder sig ud igen. Det er netop denne bevægelse, hvor skummet puster sig op, som suger luften ind i liggeunderlaget.
De fyldes storts set aldrig 100% op, selvom de stolt bærer navnet selvoppustelig. For at fylde det helt op skal du selv puste den resterende luft i. Og når det er tid til at komme videre, åbner du blot for ventilen og lader luften sive ud, mens du ruller den sammen. Sørg for at rulle den stramt, så den fylder mindst muligt.
Størrelse
Når det kommer til størrelse og vægt, findes der både rektangulære og mumieformede underlag. At de er mumieformede betyder blot, at de har afrundede hjørner og er smallere i fodenden, hvilket dermed sparer på materialet.
Generalt er længden på underlag lige omkring 180 cm, mens standardbredden er 50 cm. Tykkelsen går fra få millimeter til godt over 10 cm. De passer altså til langt de fleste mennesker. Der fås også større liggeunderlag til dem, der har brug for det. Vær blot opmærksom på, at de typisk er dyrere.
Sammenfoldet er skumunderlag og selvoppustelige de største. Som regel fylder de lige så meget i bredden som i udfoldet tilstand, fordi de er ikke lavet til at blive foldet på midten. Så har du det bedst ved at pakke alt i rygsækken, skal du gå efter oppustelige liggeunderlag, der kan foldes sammen i en pose ikke meget større end din hånd.
Vægt
Når det kommer til vægt, har du næsten kun valget mellem at gå vildt meget op i vægten eller at være ligeglad.
Hvis vægt er det allervigtigste og endda overgår komfort, så er et skumunderlag perfekt. Måske har du heller intet imod at sove lidt hårdere, og så går det jo nok. Selvoppustelige liggeunderlag og oppustelige vejer heller ikke det store, hvis du er villig til at betale dig fra det. Præcis ligesom med telte, så stiger prisen i takt med den faldende vægt.
Heldigvis findes der mærker, som laver budgetvenlige underlag. Et par af dem er blandt andet Sea to Summit med deres 8 cm tykke selvoppustelige liggeunderlag, der holder sig lige over 900 gram. Eller JR Gear, som laver lette oppustelige underlag, der samtidig har en lækker tykkelse på 8,9 cm, hvilket er rart for dig, som sover på siden – vi taler af erfaring. Men du kan sagtens få endnu tykkere liggeunderlag.
Hvis du synes komfort er vigtigst, så lad endelig ikke vægten stoppe dig. Det er vigtigere at vågne op veludhvilet og klar til dagen end at spare et par hundrede gram. Fornøjelsen forsvinder ligesom lidt, når man humper rundt som Quasimodo.
Hvilket liggeunderlag skal du vælge?
Lad os dykke lidt længere ned i liggeunderlaget, for der er stadig nogle ting, du skal overveje, inden du køber et. Hvad tid på året skal du bruge det og til hvilken aktivitet?
Camping
Campingture foregår tit i bil. Du begrænses altså hverken af størrelse eller vægt. Bekymringerne bliver derfor færre, da der er plads til store, tykke og ultra komfortable underlag. Du kan tage en gæsteseng med, hvis du føler for det.
Til dette formål er selvoppustelige liggeunderlag perfekte, hvis du går efter noget, der ligner en seng mest. Har du det fint med mindre, er et oppusteligt sagen. De fås også som dobbelt madrasser, hvilket du i øvrigt finder blandt vores anbefalede underlag øverst i artiklen.
Vandretur
Her begrænses du mere af rygsækkens størrelse. Du har brug for noget med lav vægt og lav pakkevolumen. Noget der enten passer ned i rygsækken eller spændes fast udenpå uden at tynge for meget på balancen.
Faktisk passer alle tre typer liggeunderlag til disse ture, så længe vægten holdes på et rimeligt niveau. Går du imidlertid højt op i komfort, foreslår vi selvoppustelige og oppustelige liggeunder. De er simpelthen bare blødere end skumunderlag.
Ultralight vandretur
Her er vægten altafgørende. Så afgørende for nogle at de knækker halvdelen af tandbørstens håndtag af. Derfor er der virkelig kun ét slags liggeunderlag, der fungerer bedst og samtidig yder glimrende komfort. Nemlig et oppusteligt et af slagsen. Det er let og fylder intet.
Står vægten på den anden side højere på listen end komfort, så kig efter et tyndt skumunderlag. Eller et foldeunderlag i skum, der kan bruges som stol, når det er foldet sammen. Multifunktionalitet er endnu en af de ting en ultralight vandrer elsker.
Vintertur
For at øge temperaturen i dit sovesystem skal underlaget være isoleret. Det selvoppustelige liggeunderlag skubber de andre typer underlag af banen. Skumisoleringen sørger, som tidligere nævnt, for stillestående luft, hvilket beskytter bedre mod kulden. Så vil du pakke let og kun have ét med, er det vejen frem.
Noget andet du kan gøre, og som samtidig yder beskyttelse mod skader, er at kombinere et liggeunderlag i skum med et oppusteligt. Tit får du også en bedre R-værdi ud af det, som vi kommer ind på lige om lidt.
Et godt liggeunderlag holder dig varm om vinteren
Det er ikke kun soveposen, der holder dig varm. Liggeunderlaget beskytter dig mod den kolde jord. De fleste underlag, som du finder i byggemarkeder og supermarkeder, er billigt produceret, så her skal du ikke regne med meget varme. Der står som regel ikke producentens navn på, og hvis der gør, har du sikkert aldrig hørt om dem før. Det er tit standard liggeunderlag, der kun bruges om sommeren. Især skal du med disse være ekstremt opmærksom på specifikationerne og kigge efter R-værdi, ellers er det tilbage på hylden.
Liggeunderlag produceret af anerkendte brands er bedre, hvis du virkelig vil holde varmen. De udfører mange tests og analyser for at sikre deres kunders velbehag.
R-værdi
Betegnelsen R-værdi bruges om liggeunderlagets evne til at beskytte dig mod kulden. Den går fra 1-9, hvor dem over 5 egner sig bedst til vinterbrug. Dem med en R-værdi på 1-2 egner sig til sommer, og dem på 3-4 er gode til forår, sommer og efterår. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke kan bruge et liggeunderlag med en R-værdi på 5 om sommeren – sådan fungerer det ikke. Helt simpelt, varmer liggeunderlag nemlig ikke, de isolerer kun.
Invester hellere end gerne i et underlag på 5 og derover, for så er du dækket ind både sommer og vinter. Får du brug for mere isolering, kan den øges ved at stable flere liggeunderlag. Jeg bruger f.eks. et ZigZag liggeunderlag fra Robens under et oppusteligt et og supplerer nogle gange med et aluminiumsunderlag. Det giver en dejlig varm R-værdi på 5-6 om vinteren.
Camper du kun om sommeren, kan du være ligeglad med R-værdi, medmindre nætterne er kolde.
Fryser du om fødderne?
Vi ser tit, at folks soveposer eller tåspidser rager udover liggeunderlagets bund. Der er ikke rigtigt noget at gøre ved det. Det kan ske, selvom du vælger den rigtige størrelse. Men har du jakker, bukser, en rygsæk eller noget andet, så smid det derned og forlæng underlagets længde. Det er en nem og billig løsning.
Vedligeholdelse
Undgå at puste dit underlag op med munden, når du tager det i brug. Det er okay en sjælden gang imellem, og med selvoppustelige liggeunderlag er du tit nødt til det, fordi de har tendens til kun at fylde sig selv halvt op. Desværre vil fugten fra din ånde samle sig på indersiden, og det bliver kun værre på kold jord, da din varme krop blander sig med den kolde luft. Se bare hvor meget kondens, der i forvejen samler sig på teltdugen i løbet af natten af samme grund. Worst case scenario er, at der dannes mug i underlaget over tid.
Når du opbevarer dit selvoppustelige liggeunderlag, skal det helst ligge udfoldet. Dette sikrer, at skummet fungerer optimalt hver gang samtidig med, at isoleringsevnen bevares. Skummet kan falde sammen, hvis det opbevares sammenpresset. Læg det altid et tørt sted – ikke i en fugtig kælder eller et skur. Stil det eventuelt op inde i et skab eller læg det under sengen.
Tjek for skarpe sten og børst liggeunderlaget rent, inden du ruller det sammen, så du ikke risikerer huller under transporten.
Reparation
For at sikre dig selv mod mulige uheld og unødvendige reparationer, medbring da et skumunderlag. Det er lige meget, om det er et folde- eller rulleunderlag, så længe det beskytter dit selvoppustelige eller oppustelige liggeunderlag mod skarpe overflader og småsten.
Skulle uheldet alligevel være ude, kommer de fleste underlag heldigvis med lappegrej, og det er lige så nemt som at lappe en cykel.
- Start med at puste liggeunderlaget op og lyt / mærk efter luft. Kan du ikke finde hullet, er det nemmere at ligge det i vand med en smule sæbe og se efter bobler. Lav derefter en afmærkning og lad det tørre.
- Rens hullet, kom lim på lappen og sæt den på.
- Lad limen tørre, inden du pakker underlaget sammen.
Hvor kan du købe liggeunderlag?
Er vægt, komfort og R-værdi fuldstændig lige meget, og elsker du at vågne op helt radbrækket, så kan du sikkert finde nogle billige liggeunderlag hos diverse byggemarkeder. I sommersæsonen og omkring Roskilde festival er det også muligt at finde billigt campingudstyr i supermarkederne.
Vil du have kvalitet, så er det bare om at kigge rundt på GroundWild. Her finder du de bedste tilbud på liggeunderlag, da vi sammenligner priser hos de førende butikker i outdoor-branchen, så du ikke behøver at lede nettet igennem selv. Alle produkterne er derfor udvalgt og afprøvet af eksperter. Så tag et kig på siden, og se om der ikke skulle være nogle fede produkter, som passer til lige præcis dit budget.