Du finder den gamle sovepose frem fra skabet. Du ved, den du engang fik fra dine forældre. Den med alle pletterne, hvor fyldet er gledet ned i enden. Men interessen for friluftslivet og andre outdoor-aktiviteter er vokset i dig, så derfor leder du efter noget bedre. Noget der er ideelt til vandreture, backpacking og trekking. Lige netop her træder letvægts soveposen ind i billedet. Den eneste rigtige mulighed, når man er begrænset af rygsækken.
Øverst finder du vores anbefalinger af soveposer til forår, sommer, efterår og vinter. Længere nede dækker vi dig ind med viden til dit valg, før du bare køber den første og letteste.
*Blogindlægget indeholder affiliate links.
Vores anbefalinger
Anbefalingerne er baseret på research og personlig erfaring. Rækkefølgen er tilfældig.
1. Carinthia Defence 4
En dejlig blød sovepose til efterår, vinter og forår. Den vejer ikke mere end 1,85 kg, hvilket gør den ideel til vandreture om vinteren. Soveposen er fyldt med fibre, som holder dig varm hele natten, selv i fugtigt og koldt vejr. Heldigvis skal du ikke bekymre dig for meget, da ydermaterialet er vandtæt. Skulle den alligevel blive for våd til din smag, er den hurtigtørrende, så du snart kan komme afsted igen.
Fordele:
- Lynlås i midten
- Vandtæt ydermateriale
- Ekstremtemperatur ned til minus 35 grader
Ulemper:
- Fylder meget i rygsækken
2. Jr Gear Down 350 Dunsovepose
Kendt for sine billige letvægts soveposer har JR Gear udviklet denne en med fyld af andedun. Fyldet har en fyldkraft på 600+, hvilket betyder, at isoleringsevnen er meget god og velegnet til brug i det danske sommervejr. Komforttemperaturen på mellem 2-7 grader yder beskyttelse både forår, sommer og efterår. Du skal heller ikke bekymre dig om at glide ud over liggeunderlaget, da den har en smart lomme til at holde fast på det.
Fordele:
- Lomme til liggeunderlag
- Lomme til hovedpude i hætten
- Vejer kun 350 gram
Ulemper:
- Dun egner sig ikke til fugtigt vejr
3. Sovepose Ultra Lite 100
Denne sovepose er helt perfekt til sommerens festivaller, campingferier og overnatning hos vennerne. Du kan sove trygt gennem de varme sommernætter på 13-25 grader. Desuden fylder den intet i rygsækken og er super let. Den er dog tung i forhold til andre sommersoveposer, men skal du kun bruge den til ovennævnte aktiviteter, går det nok.
Fordele:
- Budgetvenlig
- Vandafvisende yderstof
- Fylder næsten intet i rygsækken
Ulemper:
- 750 gram – Tungt for en “ultra light” sovepose
4. Wolf Camper Pioneer Sovepose
Allround sovepose med fiber på 1,65 kg. Komforttemperaturen er på minus 1,7 grader, så den klarer det danske forår, sommer og efterår uden problemer. Rigtig god til vandreture og ture med spejdergruppen. Den egner sig også til motorcykelferier, hvis du dyrker den slags. Du kan regne med stor komfort, da bredden kan udvides med en tilbygningskile, og tovejs lynlåsen gør det muligt at lyne den sammen med en anden sovepose. Til sidst har den en lomme i hætten, hvor du kan lægge din hovedpude eller fylde den med tøj som et hovedpude alternativ.
Fordele:
- Isolerer godt i fugtigt vejr
- Inderstof af svedtransporterende nylon
- Lomme til hovedpude
5. Sovepose – Trekker Kompakt 50
En super let sovepose på 550 gram til de danske sommernætter på 12-25 grader. Denne egner sig godt til festivaler, campingferier og andre sommeraktiviteter. Længden er på hele 220 cm, hvilket er lækkert, når du har lidt længere ben end andre. Derudover sidder lynlåsen i midten, så den egner sig samtidig til ture med hængekøje.
Fordele:
- Pakkevolumen på 15 x 18 cm
- Integreret myggenet i hætten
- Lynlås i midten
Ulemper:
- Nogle gange for kold til danske sommernætter
Det skal du vide, inden du køber en letvægts sovepose
Naturen kalder, og det samme gør letvægts soveposerne. Du vil gerne føle dig fri, sove under stjernehimlen og vågne op til lyden af fuglesang. Derfor har du brug for en letvægts sovepose, der holder dig varm. Selv på de kolde nætter. Men den må samtidig gerne kunne bruges om sommeren i dit varme telt. Og du kunne da også godt tænke dig at tage på fjeldtur om vinteren og være et med elementerne.
Desværre findes der ikke én letvægts sovepose, der kan alt. Tænk i stedet over hvad du har behov for, at den skal kunne – hvad der er vigtigt for dig.
Hvorfor vælge en letvægts sovepose til dine eventyr?
Kan du ikke bare bruge en almindelig sovepose? Behøver den at være let?
I det fleste tilfælde er en letvægts sovepose det rigtige valg. På vandreture, backpacking ferier og stort set alle andre outdoor-aktiviteter gavner de meget. Tager du kun på camping- og van-ferier, vælger du blot en almindelig sovepose, for vægten er ligegyldig.
Letvægts soveposer letter godt i rygsækken, når du skal gå mange kilometer om dagen. Desuden fylder de intet, hvilket giver dig mulighed for at medbringe en mindre rygsæk og dermed gøre din rejse endnu friere. Så ved du, at du kommer til at tilbringe meget tid på dine fødder, er det næsten et krav at bruge en lettere sovepose. Et alt for tungt telt og en alt for tung sovepose kan hurtigt få rygsækken langt op mod de 18 kg, hvilket ikke anbefales. Vi taler af erfaring.
Sovepose i dun eller kunstfiber?
Når du står med soveposen i hænderne, lægger du sikkert ikke mærke til forskellen, og hvem kan bebrejde dig det? De ligner trods alt næsten alle sammen hinanden. Det er dog værd at kigge på fyldets materiale, inden du køber en letvægts sovepose.
DUN er det første, mange tænker på, når det kommer til vægten og pakkevolumen. Ganske rigtigt er det også lettere og fylder mindre end fiber, hvilket gør det mere komprimerbart. Derudover regulerer det varmen og binder det luft bedre i forhold til vægt. Af denne grund er det alsidigt under store temperaturskift.
Skal du på ferie, hvor du risikerer at blive våd eller meget fugtig, går den nok hen og skuffer lidt. Når dun bliver vådt, har det tendens til at falde sammen som en ellers så lækker kage, der lige er taget ud af ovnen. Dermed mister det evnen til at holde til varm. Noget af det sidste du ønsker dig i koldt vejr. Heldigvis har letvægts soveposer i dun for det meste et vandafvisende ydermateriale og i nogle tilfælde imprægneret dunfyld.
FIBER er langt billigere end dun, og er derfor tit begynderens valg, hvis det bare er for prøve hobbyen af. Fiber er dog tungere og fylder mere end dun. Dette er, fordi fibrene er lagt som en slags små vattede måtter i soveposen. Til gengæld falder det ikke sammen eller mister isoleringsevnen, når det bliver vådt eller fugtigt.
Det er det rigtige valg for dig, der vil spare, men stadig ønsker kvalitet.
Typer af letvægts soveposer
Udover letvægts soveposens materiale skal du samtidig tænke over, hvor meget du kaster dig rundt om natten, om du elsker at sove på siden, og hvilken tid på året soveposen bruges.
Former
De mest almindelige former er mumie, konisk og rektangel. Konisk er så tæt på at være mumie form, at vi blot holder os til mumie og rektangel – det kan de fleste forholde sig til.
MUMIE soveposen er nok den mest populære på markedet. Fra den smalle fodende breder den sig ud over skuldrene og former til sidst en hætte. Denne form er kendt af mange vandrere, da den er perfekt i de koldere egne. Hætten lukkes helt tæt om hovedet, hvis man ønsker det, og holder derfor bedst på den varme luft. Ingen varm luft går til spilde.
REKTANGEL soveposen er ikke lige så udbredt, men stadig et hit hos backpackere. Den største grund er bevægelsesfriheden. Elsker du at ligge på siden med ben og arme dinglende ud over sengens kant, eller laver du søstjernen, når du sover, så må du have sådan en letvægts sovepose. Rummeligheden er større, især ved fødderne. Minusset er dog, at varmen løber ud fra toppen meget nemt.
Sæsoner
Sommer, vinter og 3-sæsons soveposer. Hvilken en skal du vælge?
SOMMER soveposer er meget tynde. I pakkeposen passer de næsten i en hånd. Ofte kan du rent faktisk nøjes med en fra dit lokale byggemarked. De egner sig godt til sommernætter eller overnatning hos vennerne.
3-SÆSON soveposer er selvfølgelig tykkere og vejer mere. I pakkeposen fylder de næsten lige så meget som en fodbold. Vær dog opmærksom på sæsonmærkningen. Letvægts soveposerne til tre sæsoner er forskellige. 3-sæson kan betyde forår, sommer, efterår eller efterår, vinter, forår. Tjek dette inden du hiver soveposen med op til kassen. For er den lavet til årets varmeste måneder, bliver den nok for kold til vintermånederne, og er den lavet til de koldeste måneder, bliver den for varm om sommeren – i hvert fald hvis lynlåsen er lukket.
VINTER soveposer er meget tykke og har en stor pakkevolumen. Derfor skal den store rygsæk frem. De holder ekstremt godt på varmen og er lavet til nætter i meget lave minusgrader.
Temperaturer
Temperaturen i soveposer inddeles i fire rater. Metoden har det smukke navn EN13537, der er en temperaturmålingsstandard for alle soveposer solgt og produceret i EU.
Kvinder fryser generelt mere end mænd, hvilket er grunden til, at soveposer opdeler komforttemperatur efter køn.
- Nedre grænse / lower limit / T-limit. Grænsetemperaturen har mange navne, men betyder alle det samme. Dette er den laveste lufttemperatur for en gennemsnitlig mand. I denne temperatur kan han sove behageligt i fosterstilling uden at vågne op af kulden.
- Komfort / T-comf. Dette er komforttemperaturen og den laveste lufttemperatur for en gennemsnitlig kvinde. I denne temperatur kan hun sove behageligt hele natten.
- Øvre limit / upper limit. Den højeste lufttemperatur, altså den øvre temperaturgrænse. Her kan en gennemsnitlig mand sove behageligt i soveposen uden at svede. Han kan sove i underbukser og med hænderne over soveposen.
- Ekstrem / extreme. Dette laveste ekstremtemperatur for en gennemsnitlig kvinde. Hun kan stadig få forfrysninger, men vil kunne overleve i 6 timer uden at dø af hypotermi. Det anbefales dog ikke at udsætte sig selv for fare. Lad fornuften tale inden du begiver dig af sted.
Kan du bruge en almindelig sovepose på lange ture?
Både ja og nej. Hvis du er en hærdet backpacker med skuldre og hofter, der er vant til vægten, slår du dig bare løs. Men vil du skåne din krop og kunne vandre til, du bliver gammel, så er letvægts soveposer og udstyr the way to go.
Vægten har stor betydning for din oplevelse af rejsen. Tænk på dengang, hvor du var nødt til at gå hjem med en tung indkøbspose, der skar i fingrene. Det endte sikkert med at blive en dårlig oplevelse. Havde du haft en cykel eller købt færre varer, kunne du have lettet vægten.
Det samme gælder for vægten i din rygsæk. Skærer den i skuldre og hofter, får du ikke meget tid til at nyde turen og naturens maleriske landskaber. Har du derimod mindre end 10 kg på ryggen, føler du dig fri og klar til en hel dag med vandring og udforskning af naturens mange vidundere.
Hold varmen i din sovepose
Vinter soveposer kræver et stort greb i pengepungen, men i det danske vintervejr kan du i mange tilfælde klare dig med en 3-sæsons letvægts sovepose. Det kræver dog lidt planlægning.
Inden du lægger dig til at sove
- Rul soveposen ud i god tid, så den kan puffe godt op. Ryst den, så alle dun eller fibre puffer ud. En godt puffet sovepose er en varm sovepose.
- Drik noget varmt før sengetid. Ikke nok med at det er hyggeligt, det varmer også kroppen op, hvilket er en fordel i soveposen. Drik ikke så meget, at du skal tisse hele natten.
- Et ældgammelt trick er at fylde en drikkedunk med varmt vand og hoppe ned i soveposen med den. Sørg for at flasken kan tåle varmen, så du ikke vågner med en smeltet drikkedunk og vand over det hele. Hånd- og fodvarmere fungerer også fint. Tricket kan desuden sagtens bruges derhjemme, hvis du vil spare på gas og el.
- Lidt let træning lige før sengetid skruer som bekendt op for varmen, hvilke du kan udnytte. Men undgå at svede og slæbe fugt med ned i soveposen.
- Spis din aftensmad tæt på sengetid. Når kroppen fordøjer maden, udskiller den varme, som kan bruges i soveposen.
Planlæg dit sovesystem med disse 3 trin
- Efter at have slået teltet ud eller fundet den rette shelter, skal der først være styr på liggeunderlagene. Læg først et underlag i skum, som beskytter dit næste underlag og øger isoleringen. Tag derefter et selvoppusteligt eller oppusteligt liggeunderlag og læg oven på. Har du brug for mere plads ved fødderne, så smid noget tøj eller en rygsæk derned. Det bare teltgulv kan du også fore med et tæppe eller dit udstyr, hvis du synes. Nu har du bunden af dit sovesystem.
- Hiv letvægts soveposen frem og puf den ud. Forhåbentlig har du en lagenpose med. En lagenpose er en slags kæmpe sok, du kravler ned i inde i soveposen. Dette øger nemlig temperaturen betydeligt.
- Medbring langt undertøj, uldsokker og en hue – eventuelt et par tynde handsker. Dette skulle gerne være nok til at holde dig varm, for du vil heller ikke være så varm, at du kommer til at svede. Sved, fugt og koldt vejr er en dårlig kombination. Men hold dig ikke tilbage med en ekstra trøje og et par lette bukser, hvis du ved, at du får det koldt om natten.
Skal du af sted i fjeldene om vinteren i minus 20 grader, vil vi helt klart anbefale en vinter sovepose – den kan i øvrigt også gøres varmere med samme princip. En fjeldtur er ikke noget man skal tage let på. Vejret er ekstremt skiftende, især om vinteren. Better safe than sorry.
Sådan opbevarer du din letvægts sovepose korrekt
En letvægts sovepose har bedst af at være udfoldet under opbevaring. Dun og fibre bliver presset sammen, hvis du altid har den i kompressionsposen. Dette resulterer i, at den mister isoleringsevnen og ikke varmer lige så godt. Det er ikke en situation, du vil stå i, når du camperer om vinteren.
Dunsoveposer har oftest en opbevaringspose med, som er en stor netpose. Smid den endelig derned, når du kommer hjem. Har du plads, kan du hænge soveposen op, lægge den i en stor kasse, på en hylde eller hænge den på bøjler i skabet. Så beholder soveposen isoleringsevnen i længere tid.
Rengøring af en letvægts sovepose
Når du kommer hjem fra tur, så lyn gerne letvægts soveposen op og smid den henover et tørrestativ i den friske luft. Lad den lufte i nogle timer, men tjek vejret først.
Det er lige så vigtigt at lufte din sovepose ud under turen. Dette kan gøres ved at finde et egnet træ uden for mange stikkende grene eller simpelthen åbne helt op for både sovepose og telt, så der er gennemgang til vinden.
Soveposer behøver ikke at blive vasket ofte. Faktisk har de bedst af at blive vasket så sjældent som muligt. Det er kun, hvis den virkelig stinker, og du har snavset den til eller spildt mad udover den, at den har brug for det. For hver gang du vasker den, mister den noget isoleringsevne. Så tag altid noget rent tøj med på turen til at sove i eller brug en lagenpose. Det er nemmere at vaske det.
Er du så uheldig, at du er nødsaget til at vaske letvægts soveposen så tag et kig på denne guide.
Med alt det på plads håber vi, at du får en fantastisk tur med en letvægts sovepose, der ikke bare varmer dig om natten, men opfylder alle dine behov. Vi ses på stierne!